Moana logo https://www.moana.si/wp-content/uploads/2021/11/logo_kontakt.png

Pon – Pet: 9.00–16.00

Sobota, nedelja in prazniki zaprto

Program Bordžigin Temüdžin Džingiskan

Hoteli 4* Razen v Ulan Batorju bomo med potovanjem nastanjeni v kampih v t.i. jurtah ali v šotorih (iglujih). Z nami bo potovala ekipa, ki bo postavljala šotore, kuhar in drugi spremljevalci. Jurte oz. geri, so tradicionalna bivališča nomadov, prilagojena za turiste. Na voljo bodo dvo- ali triposteljni geri z osnovno opremo: posteljo, pečjo in mizo. V kampih z geri imajo praviloma elektriko, wc in tuše, na mestih, kjer šotorimo pa te infrastrukture ni. Za nočitve v šotorih je priporočljiva zimska spalna vreča zaradi nizkih nočnih temperatur v puščavi.

Program Bordžigin Temüdžin Džingiskan

Dežela ujeta med neskončne zelene stepe in puščavo Gobi, med brezmejno Sibirijo in gorovje Altaj, se počasi prebuja in postaja vse bolj zanimiv turistični cilj. Po desetletjih sovjetskega nadzora in zaprtosti v azijski mentaliteti tujem sistemu se znova vrača k svojim koreninam, nomadstvu, budizmu in sožitju z naravo. Mongolija je dežela velikih pokrajinskih in kulturnih kontrastov: od modernega, milijonskega in hitro razvijajočega se Ulan Batorja do brezmejnih in redko poseljenih step, kjer še živijo divji konji, in še bolj izpraznjenih ter človeku neprijaznih, toda izjemno slikovitih območij puščav, kjer sta se ohranili prvinskost življenja in neokrnjena narava in kjer nomadi še živijo v posebnem sozvočju z njo.

Cena že od

3.499 €

Trajanje

3 dni

Termini potovanja

06.08.2022 – 20.08.2022

Za več informacij nas pokličite

+386 31 652 235

ali pišite na

info@moana.si

Program potovanja

1

1. dan: SLOVENIJA

Potovanje bomo začeli z avtobusnim prevozom iz Ljubljane do enega bližnjih letališč, od koder bomo preko enega osrednjih evropskih letališč poleteli proti Mongoliji

2

2. dan:

.** Pristanek v jutranjih urah drugega dne v glavnem mestu ULAN BATOR. Prevoz do hotela in namestitev ter prosto za počitek. Po kosilu bomo začeli z ogledi pri najpomembnejšem budističnem svetišču, ki je preživel vse pritiske socializma, templju GANDAN. Sledi obisk glavnega trga, kjer so se Mongoli poklonili Džingiskanu s kipom v preoblikovanem pročelju parlamenta. V nekdanji rezidenci verskega voditelja Bogd-Khana se bomo seznanili s preteklostjo in versko umetnostjo dežele. Dan bomo končali s folklorno predstavo. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

3

3. dan: Kanjon Yol – Bayanzag

Po zajtrku vožnja do letališča in polet proti jugu države na območje puščave Gobi. Pristanek v kraju Dalanzadgad, ki je pokrajinsko središče ogromne regije Ömnögovi 560 km južno od prestolnice. Odkrivanje puščave Gobi, ene najbolj puščobnih, a obenem najslikovitejših pokrajin na planetu, bomo začeli sredi pogorja Gurvan Saikhan, Tri lepotice, ki sega do 2.800 metrov visoko. Sprehodili se bomo po ozkem kanjonu YOLYN AM, Dolini orlov, ki se vije sredi več sto metrov navpičnih sten in kjer tudi sredi poletja debela plast ledu pokriva potok, ki si je skozenj utrl pot. Nadaljevanje vožnje proti severu do slikovitega BAYANZAGA in rdečih skal, ki so jih zaradi njihove barve – ob sončnem zahodu zasijejo v ognjenih tonih – domačini poimenovali goreče skale. Namestitev v turističnem kampu v gerih. Večerja in nočitev.

4

4. dan: Sipine Khongorin

Prvi polni dan odkrivanja razsežnosti puščave Gobi bomo začeli z vožnjo preko neskončnih ravnic proti zahodu vzporedno s pogorjem Gurvan Saikhando do veličastnih peščenih sipin KHONGORIN, ki se dvigajo do 200 metrov visoko. Po prihodu se bomo najprej namestili v kampu v tradicionalnih mongolskih gerih, po krajšem počitku pa se bomo povzpeli na orjaške sipine. Z vrha se odpira izjemen pogled na navidez neskončno morje peska. Spoznali bomo tudi fenomen »pojočih sipin«, naravni pojav, ki ga povzroča veter in droben pesek, ki zaradi vetra polzi vzdolž sipin. Pozno popoldne si bomo okolico sipin ogledali še na tradicionalni mongolski način: s hrbta t. i. baktrijskih kamel, ki imajo za razliko od višjih severnoafriških enogrbih dromedarjev dve grbi. Povratek v ger kamp. Večerja in nočitev.

5

5. dan: Sipine Khongorin – Kotline Nemegt

Po zajtrku bomo prečkali sipine Khongorin, ki se raztezajo več kot sto kilometrov v dolžino in kakšnih 15 kilometrov v širino. Onkraj sipin bomo stopili v razgibano pokrajino kotline NEMEGT, ki velja med raziskovalci najstarejših obdobij zgodovine planeta za pravi paleontološki raj. Več lokacij na jugu Mongolije na širšem območju puščave Gobi slovi po izjemno bogatih fosilnih najdbah dinozavrov, od kosti, jajc pa do njihovih okamenelih sledi, in vedno znova prav tu raziskovalci z vsega sveta odkrivajo nove in nove vrste teh velikih plazilcev. Po slikoviti vožnji skozi kotlino bomo v njenem osrčju postavili tabor. Sledijo namestitev, pozno kosilo ter raziskovanje okolice in iskanje sledi življenja iz časa pred 60-70 milijoni let. Večerja. Zrenje v neskončni obok zvezd ob tabornem ognju. Nočitev v šotorih.

6

6. dan: Khermen Tsav

Zajtrku in slovesu od slikovite kotline Nemegt bo sledila vožnja proti zahodu, kjer se izmenjujeta suha pokrajina z ostrimi skalnimi kanjoni in sipinami ter zelena območja posameznih vedno redkejših oaz. Zgodaj popoldne bomo tako prispeli v kraje, kamor zaide le malo tujcev in ljudi nasploh. KHERMEN TSAV je ena najatraktivnejših puščavskih pokrajin na svetu vsled bogastva naravnih, geomorfoloških oblik, ki sta jih skozi stoletja sooblikovala veter in čas. Tudi to območje slovi po svojih paleontoloških najdbah. Preostanek dneva bomo posvetili raziskovanju kanjonov, rdečih sipin in nenavadne puščavske vegetacije. Še posebej nepozabno bo doživetje pokrajine ob sončnem zahodu ali naslednje jutro ob vzhodu, ko nenavadne skalne formacije in sipine zažarijo rdeče in oranžno. Večerja in nočitev v šotorih.

7

7. dan: Zulganai – Khatan Suudal – Tevsh

Pred nami bo vnovič pokrajinsko zelo razgiban dan. Po zajtrku bomo najprej obiskali OAZO ZULGANAI, ki sredi pustega Gobija preseneti s svojim zelenjem, do tri metre visokim trsjem, ki lahko skrije tudi jezdeca na kameli, in predvsem z vodo iz podzemnega izvora, ki omogoča tudi nekoliko pestrejšo favno. Pot bomo nadaljevali proti severovzhodu do ugaslega vulkana KHATAN SUUDAL, ki se kot osamelec dviga sredi orjaške planjave Kheltrig. Postavitev tabora. Večerja in nočitev. Naslednji dan bomo pot nadaljevali proti gorski verigi Arts Bogd, ki je severna meja območja Gobi. Tudi ta dan bomo taborili ob ugaslem vulkanu imenovanem TEVSH, ki slovi po najdbi petroglifov, predzgodovinskih risb v kamniti skali s podobami živali in lova, ki spadajo med najzgodnejše pričevalce poselitve Mongolije. Večerja in nočitev.

8

8. dan:

9

9. dan: Dolina reke Orkhon

Po zajtrku nas na drugi strani gorovja, ki je meja med suhim jugom in pokrajino Gobi ter zelenimi mogolskimi stepami, čaka povsem drugačen svet. Vedno pogosteje bomo srečevali nomadske družine s čredami ovc in koz ter eno od družin tudi obiskali. Spoznali bomo njihov način življenja, navade in značilen okrogel šotor ger, sestavljen iz lesenega ogrodja, več plasti klobučevine in kož. Nočitev v šotorih ob jezeru Sangiin Dalai. Slikovito dolino reke ORKHON, ki velja za eno najlepših pokrajin vse Azije, je v tisočletjih izoblikovala vulkanska aktivnost, ki je še vidna v strjenem toku lave. Obiskali bomo 25 metrov visok slap reke Orkhon Ulaan Tsutgalan. Pot bomo nadaljevali mimo čred konj in jakov ob bistri reki navzdol po dolini. Naš kamp ta večer bo sredi zelene trave ob reki Orkhon. Večerja in nočitev v gerih.

10

10. dan:

11

11. dan: Karakorum – Erdene zuu

Dolina reke Orkhon ni zanimiva zgolj zaradi neokrnjene narave, marveč tudi zaradi svojega kulturnozgodovinskega pomena, ki je botroval njeni uvrstitvi na Unescov seznam svetovne dediščine. Ogledali si bomo več zgodovinskih spomenikov, med katerimi izstopa mesto KARAKORUM, s katerim so povezani najslavnejši trenutki mongolske zgodovine. Tu je bila prestolnica svetovne države Džingiskana, dokler je ni njegov vnuk Kublajkan prestavil v Peking. O sijaju, ki naj bi obdajal Džingiskanovo mesto,  danes lahko le slutimo, saj je bilo kasneje povsem opuščeno. Toliko bolj atraktiven pa je budistični samostan ERDENE ZUU s svojimi stavbami iz 16. stoletja, ki jih je menihom uspelo obvarovati pred komunističnim opustošenjem. Večerja in nočitev v gerih.

12

12. dan: Khustai – Ulan Bator – Ljubljana

Po zajtrku se bomo podali na pot nazaj proti Ulan Batorju. Na poti se bomo ustavili v naravnem rezervatu KHUSTAI NURUU, ki slovi po divjih konjih, narodnem simbolu Mongolije. Avtohtoni vrsti divjega mogolskega konja, ki so ga poimenovali po njegovem odkritelju, ruskemu častniku Przewalskemu, je pred desetletji že grozilo izumrtje, toda s tem rezervatom so bili rešeni. Poleg konjev v rezervatu živi tudi vrsta drugih živali, o čemer se bomo podučili v informacijskem centru v naravi sami. Nadaljevanje poti proti glavnemu mestu. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev. Naslednji dan bo nadvse slikovit. Obiskali bomo otvoritev slavnega festivala Naadam, kjer se Mongoli vsako leto pomerijo v lokostrelstvu, jahanju in rokoborbi. Zgodaj zjutraj naslednjega dne avtobusni prevoz na letališče, od koder bomo poleteli nazaj proti Evropi. Pristanek na enem od bližnjih evropskih letališč in nato prevoz proti Sloveniji.

Cena in pogoji

Cena že od

3.499 €

Trajanje potovanja

3 dni

Najmanjše št. potnikov

10

Termini potovanja

06.08.2022 – 20.08.2022

Cena vključuje

 • prevoz na letališče, letalske prevoze
 • letališke in varnostne takse
 • prevoze z avtobusom oz. terenskimi vozili
 • 12 polnih penzionov, 3 nočitve v hotelu s 4**** ob namestitvi v dvoposteljni sobi (prha, wc), 5 nočitev v urejenih kampih v gerih, 4 nočitev v šotorih (iglujih)
 • organizacijo potovanja
 • kompetentno slovensko vodstvo ob spremstvu lokalnih vodnikov
 • vstopnine
 • nezgodno zavarovanje in DDV.

Cena ne vključuje

 • Doplačilo (na poti) 50.- € za napitnine vodniku na poti
 • Obvezno doplačilo (ob prijavi) 89.- € za vstopni vizum
 • Doplačila po želji (ob prijavi) zavarovanje rizika odpovedi: 5% od obračunane cene potovanja
 • 250.- € za enoposteljno sobo

Ostale informacije

Odhodno letališče

** Predviden je odhod z enega bližnjih letališč. Prevoza na letališče in z letališča nazaj v Ljubljano sta vključena v osnovno ceno potovanja. V primeru odhoda z letališča Jožeta Pučnika je zbirno mesto na letališču.

POVPRAŠEVANJE: Program Bordžigin Temüdžin Džingiskan